srijeda, 21. svibnja 2014.

Zašto je važno biti solidaran?

Nakon vremenskih nepogoda koje su izazvale velike probleme u našoj državi, župljani iz Sivše su se solidarizirali s unesrećenim, te im u svojoj mogućnosti ponudili ono najbitnije, hranu,vodu i odjeću! U općini Usora se organiziralo više sabirnih centara, a jedan od njih je upravo bio u župnoj dvorani na Sivši gdje se uz pomoć framaša ove župe skupio veliki broj potrebnih stvari!



Gdje je nestao taj grad?

Nakon obilnih padavina koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu, te velikog vodostaja rijeka došlo je do onoga čega su se mnogi pribojavali, izlile su rijeke te poplavile velike površine, naročito u sjevernoj Bosni, ali i  druge dijelove ove zemlje.  Najviše su pogođeni gradovi Maglaj i nama obližnji Doboj, koji su doslovno uništeni i pretvoreni u gradove duhova! Sve je tako sivo i na svakom koraku su prizori koji nisu nimalo ugodni  za gledanje. Ljudi su napaćeni, umorni i gladni! Izgubili su svoje domove, ono što su cio život gradili i za što su živjeli, a sve je to nestalo u jednom danu, u jednom satu! Ostali su na ulicama, izgubljeni i prestrašeni, tužni  i umorni! Ali ne i ostavljeni!

Kako preživjeti ove dane?

Kako su mnogi građani morali napustiti svoj dom, prisiljeni su živjeti u prihvatilištima, njima je potrebna pomoć! Ali i oni koji su ostali u svom domu, suočavaju se s nedostatkom hrane i vode, jer onaj grad u kojem su nekada to kupovali je sada samo velika prašnjava površina. Tužno je to za čuti, teško je pomisliti da je netko gladan,  zar ne?  Ta misao je vodilja mnogim župljanima Župe sv.Ante Padovanskog u Sivši koji su s velikom ljubavlju i suosjećanjem davali mnogo toga, bili su svjetlo svim tim ljudima!
Ubrzo se župna dvorana napunila hranom i drugim stvarima koji su prijeko potrebni ljudima pogođenim tom nesrećom, te su mladi iz župe, uglavnom framaši pomogli pri transportu i sortiranju te robe kako bi ona što prije došla do krajnjih korisnika, do ljudi! To je velika stvar za sve nas!


Zašto je važno biti solidaran?

Ovim djelima ljubavi i solidarnosti ukazali smo tim ljudima da nisu sami! Da nisu ostavljeni i zaboravljeni od drugih, svi smo mi uz njih!  Pomozimo da prebrodimo ovu tragediju koja nikome nije došlo u pravome trenutku, uostalom, ovakve stvari ne mogu doći u pravo vrijeme! Ali važno je da ne zaboravimo da oni trebaju našu pomoć. Ne samo onu jučer ili danas, oni nas trebaju i sutra, i još puno dana!

Antonio Topalović/Frama Sivša

Nema komentara:

Objavi komentar