utorak, 15. srpnja 2014.

Oblačenje novaka provincije Sv.Križa Bosne Srebrene

Redovničko oblačenje novaka provincije Sv.Križa Bosne Srebrene


U nedjelju, 13. srpnja za vrijeme svete mise održanoj u Gornjoj Dubici održao je svečano oblačenje frajevačkog habita za dvanaestoricu novaka provincije Bosne Srebrene, te je samim tim počela njihova godina novicijata, razdoblje upućivanja u redovnički život po pravilu sv. Franje.

Svetu misu i obred oblačenja predvodio je provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran uz koncelebraciju meštra postulanata fra Danijela Rajića, odgajatelja sjemeništaraca fra Josipa Mrnjavca, te meštra novaka fra Marka Ešegović.

Kandidati su na oltar donijeli svoje habite koje je provincijal blagoslovio, te su nakon svečano izrečenog „Evo me“ prvi puta obukli odjeću siromaštva,poniznosti i čistoće. U tome su im pomogli župnici župa iz kojih dolaze, ali i ostali prisutni fratri. Tim činom je započela njihova godina novicijata, te ulazak u franjevački red.

Na samom kraju misnog slavlja, provincijal je uputio riječi podrške novacima, njihovim roditeljima, te nas sve pozvao na molitvu za nova duhovna zvanja, ali i za sve svećenike, redovnike i redovnice koji su svoj život predali Kristu. Također je poručio novacima da se ne predaju kušnjama koje će dolaziti, da čvrsto ostanu uz Boga i da mu svaki dan zahvaljuju za ono što su dobili.

Nakon svete mise, župnik Gornje Dubice fra Velimir Bavrka uz pomoć okolnih župa i svojih župljana je organizirao zajendički ručak za sve prisutne.

U 15:00h novaci su se uputili sa novim meštrom u samostan na Gorici u Livnu, gdje će provesti svoju godinu kušnje, odnosno novicijat.


Antonio Topalović

Nema komentara:

Objavi komentar